Trenutno jedna od najboljih evropskih ali i svjetskih mladih teniserki na svijetu dolazi iz malog grada na obali rijeke Save, a u pitanju je desetogodišnja Tea Kovačević.

Tea u svojim vitrinama do sada ima pozamašan broj pehara i medalja, a tek je na početku svoje profesionalne karijere. O kakvom talentu se radi, dokaz su brojne titule na velikim međunarodnim takmičenjima na kojima nastupaju najbolji svjetski teniseri i teniserke.

Nakon niza medalja u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama u Evropi, vrhunac karijere mlada Tea doživjela je prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je osvojila jedan od najkvalitetnijih turnira na svijetu ”Little mo”.

Ono što je svakako svima ‘zapalo za oči’ jeste finalni meč u kojem je Tea sa 2:0 u setovima bez izgubljenog gema (6.0, 6:0) porazila Bugarku Mariu Stroe. Uslijedio je veličanstveni doček u Gradišci za zlatnu teniserku koji je okupio više stotina sugurađana.

Međutim Tea Kovačević ponovo je pokazala da je najbolja svjetska juniorka u svom godištu. Nadmoćnom igrom je osvojila čuveni ”PARIS BOWL” pobijedivši sa 6-3, 6-0 Farah Janssen, uzdanicu velike evropske teniske akademije ”KIM CLIJSTERS” iz Belgije.

Organizatori turnira nisu davali velike šanse Tei, veličajući uistinu veoma dobre rezultate koje je Farah imala do finala. Međutim, Tea je ponovo, kao i prošle godine u Americi, pokazala da BiH sa ponosom može reći da posjeduje teniserku najviše svjetske klase.

Otac i trener mlade Tee kovačević samouvjereno kaže: “Mi znamo da smo u očima bogatih zemalja “građani drugog reda” ali nas ta činjenica hrani i daje nam “motiv više”, kojeg oni nemaju – niti će ga imati. Boj ne bije svijetlo oružje – boj bije srce u junaka. To je ključ zašto je Tea Kovačević najbolja u svijetu.”

Inače ono što je itekako zanimljivo mlada Farah Janssen koju je Tea porazila u finalu jednom sedmično trenira upravo sa Kim Clijsters. Organizatori su sve ‘priredili’ kako bi Farah podigla pehar namjenjen pobjedniku, međutim mlada Tea je napravila veliko iznenađenje i savladala talentovanu Belgijanku.

Zanimliva je činjenica i ta da je Ministarstvo i Vlada Francuske poslalo depešu Francuskoj ambasadi u BiH, kako bi Tea i njen otac Marko dobili uvjerenje o nastupu u Parizu, zbog trenutne epidemiološke situacije. Čestitke Tei i Marku uputili su mnogi zvaničnici, a takođe podršku su pružili mnogi sportski kolektivi iz BiH, Hrvatske, Srbije i šire.

”Kad mi je moj trener saopštio da su organizatori turnira rekli da nemam puno šanse u finalu protiv Farah, tada sam odlučila: sad ću da pobjedim tu Farah. Zahvaljujem se svima u BiH koji su bili uz nas, koji su nas podržali. Nadam se da će konačno država stati uz mene i moju porodicu. Bićete ponosni na nas”, kazala nam je mlada Tea Kovačević.

Koliko je Tea cijenjena u teniskim svjetskim krugovima govori činjenica da je najmlađa teniserka ikada u svijetu koja je sa 10 godina potpisala internacionalni sportski ugovor za čuvenu kompaniju Babolat, firmu koja proizvodi tenisku opremu i rekete (Rafael Nadal – glavni promoter). Ono što je svakako sigurno porodica Kovačević neće imati ‘dovoljno prostora u svom domu’ da izloži sve pehare i medalje koje će ova nevjerovatno talentovana djevojčica u budućnosti osvajati širom svijeta.

Projekat Priče sa granice se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Zoran Kalinac/Portal Micro mreža