PREDSTAVNICI AMERIČKE AMBASADE U BIH, U POSJETI KALESIJSKOM OPĆINSKOM NAČELNIKU I RADIJU „FERAL“

Kalesiju su, prije nekoliko dana, posjetili predstavnici Američke ambasade u Sarajevu. Općinski načelnik, Sead Džafić, u radnu posjetu primio je predstavnike Tima za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Američkoj ambasadi u Bosni i Hercegovini: Christophera Bakera, Roberta Moldonatoa i Ardiana Adžanela. Na sastanku se razgovaralo o pomoći mladim osobama sa područja kalesijske općine, i iz nekoliko podrinjskih opština u Republici Srpskoj, koji bi u ljetnim mjesecima, naravno, ukoliko uslovi dozvole, učestvovali u radionicama i edukaciji iz oblasti medijske pismenosti. Višednevne radionice bi se, dakako, uz pomoć Američke ambasade održale u Srebrenici i u Kalesiji.

Načelnik kalesijske općine, Sead Džafić, koji je kao nezavisni kandidat došao na čelo općine, podržao je ovaj projekat i obećao punu saradnju i pomoć. Istaknuvši da je edukacija, kao dio sveobuhvatnijeg projekta pomirenja mladih osoba u Bosni i Hercegovini, jer će u sklopu ovog projekta edukacije, nakon Srebrenice i Kalesije, biti održane i u drugim gradovima u BiH. Predstavnik Američke ambasade, Roberto Maldonato, pohvalio je dosadašnju saradnju općine Kalesija sa predstavnicima Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, naglasivši da je jako bitno da se na pozicije općinskih načelnika biraju nezavisne osobe, koji žele promjene u svojoj lokalnoj zajednici.

Nakon Općine Kalesija, predstavnici Američke ambasade posjetili su i kalesijski radio – Nezavisni radio „Feral“, koji sa Američkom ambasadom u Sarajevu ima dugogodišnju uspješnu saradnju, kroz niz realiziranih projekata.

Projekat Priče sa granice se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).