Podcast

PRIČE SA GRANICE –

Mirzet Mustafić – Od advokata do urednika portala i muzičke radio emisije

 

Zvorničanin Mirzet Mustafić  demantuje ustaljeno  mišljenje da pojedinac ne može mnogo da promjeni  i u svojim penzionerskim danima daje pun doprinos zajednici u kojoj živi.

Odlazak u penziju je za mnoge kažu stresan period u životu. Brz način života, naglo se usporava, mnogi ne znaju šta će sa viškom vremena.  Mirzet  Mustafić  pokazuje da, i ti, penzionerski dani  mogu biti ispunjeni  različitim aktivnostima.

On piše knjige, uređuje portal Džezva, veliki je ljubitelj muzike i uređuje emisiju Vremeplov na radio stanici „ Osvit“, inicijator je različitih akcija i druženja .

 

PRIČE SA GRANICE –

Novinar – hroničar zvorničkog sporta – Drago Gajić

 

Drago Gajić iz Zvornika cijeli životni vijek je radio  dva posla. Novinarstvom kao sporednim, bavio se s ljubavlju, a bankar je bio iz praktičnih razloga. Razmišljajući o egzistenciji završio je Ekonomski fakultet, ali je u duši bio i zauvek ostao novinar.

Gajić sam za sebe kaže – Platu za život sam zarađivao kao ekonomista, a za dodatne kolačiće radio kao novinar”.

Najveći deo radnog staža je bankar. Iz banke je otišao u penziju, a nezvanično još uvek, i danas radi kao novinar koji jedva čeka da sutradan vidi da li mu je tekst objavljen.  Da nije u osnovnoj školi sa drugarima pocepao tek dobijenu člansku kartu saradnika dečjih ,,Malih novina” iz Kragujevca i da sudbina nije tako uplela svoje prste, moglo je da sve bude drugačije.

PRIČE SA GRANICE –

Radost pjesme u ritmu Evrope – Anđela Kulić

Svojom pjesmom i glasom koji podrhtava Anđela Kulić osvaja svakog slušaoca. Kvalitet i specifičnost njenog glasa prepoznali su i članovi žirija za izbor učesnika muzičkog takmičenja „U ritmu Evrope“. Prošla je audiciju u Zvorniku. Izabrana je za učešsnicu  u ovoj manifestaciji, koja se po prvi put organizuje u Republici Srpskoj.Anđela Kulić je medju 14 učesnika  ovogodišnjeg takmičenja, koje se zbog epidemije korone organizuje na malo drugačiji način, u svakoj zemlji učesnici.  Anđela na muzičkom takmičenju „U ritmu Evrope“  izvodi zahtjevnu pjesmu Кraljevine Švedske, koju su joj dodelili organizatori, procenivši da ona to može. Trenutno se takmičari predstavljaju u javnosti i medijima snimljenim tizerima, za koje gradjani mogu glasati putem mobilnog telefona.

PRIČE SA GRANICE –

Momir Vasić – ekonomista koji pjeva i piše

Momir Vasić, ekonomistu po struci, umjetnik u duši kome je život protkan pjesmom, igrom, muzikom.“Meni je još od djetinjstava uvijek falilo vremena da realizujem ideje koje su mi se rojile kao pčele. U svakom trenutku možete naći nešto lijepo da nekoga obradujete i pronaći u nečemu inspiraciju. Ona je svuda oko nas, mogu je naći u prirodi i svemu što me okružuje. Pored inspiracije, moj najveći motiv je moja porodica”, svoju tajnu pozitivne enegije otkriva nam Momir VasićKako godine prolaze istim žarom i piše i radi posao ekonomiste u Poreskoj upravi i nije se umorio. Veliko zadovoljstvo mu je kada sa svojim orkestrom svira gitaru i pjeva na mnogobrojnim veseljima. „Svaka zabava i svirka gdje ima pozitivne energije, održava me i daje mi snagu. Posebno kada vidite srećne i vesele ljude koji su zadovoljni,“ navodi Vasić.„Trudim se da pozitivnu energiju prenosim na ljude iz mog okruženja, i da u svakoj situaciji, ma kakva bila, pokušam naći vedru, optimističnu stranu. U vrijeme velike otuđenosti svako od nas mora dati svoj doprinos u stvaranju opšte atmosfere solidarosti, humanosti, ljubavi prema drugima. Okrećemo se kućnim ljubimcima sa obrazloženjem da je to plemenito prema životinjama, a da u isto vrijeme nismo zakucali na vrata usamljenoj starici koja nema nigdje nikoga i živi samo sprat iznad nas, i pitali je kako je”, razmišljanja su i stavovi Momira Vasića..

PRIČE SA GRANICE –

Tamara Jović – od biznisa do udaje

Tamara Jović iz Zvornika, slijedi svoje snove i realizuje svoje planove. Uspjela je Tamara da razvije sopstveni biznis, a da svojim poslovnim idejnim projektima koji su primjećeni, pobedjuje na takmičenjima. Možda najvažnija pobjeda joj se dešava ovog vikenda. Tamara se udaje.  Uspjela je uz mnogo truda da uskladi svoj posao, a sreća u ljubavi je dodatna nagrada za ovu mladu ženu.Tamara , vodi svoj društveni biznis i sa ponosom predstavlja svoje poslovne rezultate mladima, koji tek razmišljaju kako da pokrenu svoj start-up biznis. Agencija za čišćenje “Super-žena” trenutno zapošljava tri radnice, a u planu je da se poveća ekipa za još dva radnika.

PRIČE SA GRANICE – Zajednička emisija o ekologiji

Koliko smo sami ugrozili životnu sredinu i kakvo je stanje sa zaštitom životne sredine u našim lokalnim zajednicama, postoji li svest o potrebi zaštite i šta činimo po tom pitanju?Da li je potrebno čekati Svjetski dan zaštite životne sredine, da bi se i kod nas kao i širom svijeta, organizovale aktivnosti i događaji posvećeni podizanju svijesti i isticanju važnosti odgovornog odnosa prema prirodi, odnosno našem okruženju u kojem živimo. Primer zadnjih poplava, bujične reke, zatrpana kišna kanalizacija, kabasti otpad i plastično smeće u kanalima i vodotokovima, samo su deo slike koji se mogao videti u svim gradovima.

PRIČE SA GRANICE – Zajednička emisija o ekologiji

Koliko smo sami ugrozili životnu sredinu i kakvo je stanje sa zaštitom životne sredine u našim lokalnim zajednicama, postoji li svest o potrebi zaštite i šta činimo po tom pitanju?Da li je potrebno čekati Svjetski dan zaštite životne sredine, da bi se i kod nas kao i širom svijeta, organizovale aktivnosti i događaji posvećeni podizanju svijesti i isticanju važnosti odgovornog odnosa prema prirodi, odnosno našem okruženju u kojem živimo. Primer zadnjih poplava, bujične reke, zatrpana kišna kanalizacija, kabasti otpad i plastično smeće u kanalima i vodotokovima, samo su deo slike koji se mogao videti u svim gradovima.

Učenici srpske i bošnjačke nacionalnosti, zajednički u svim aktivnostima i na takmičenjima

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka,  je primjer tolerancije, dobre saradnje roditelja, učenika i zaposlenih. U centralnoj i pet područnih škola, preko hiljadu učenika, osnovno obrazovanje stiču zajedno djeca srpske i bošnjačke nacionalnosti.  Izdvajaju se i po tome što učestvuju zajednički na svim takmičenjima, sa kojih učenici i bošnjačke i srpske nacionalnosti, donose brojna priznanja i nagrade u svoju osnovnu školu.  Sa puno ljubavi  organizuju se brojne manifestacije po kojima su poznati. Obilježava se u ovoj osnovnoj školi dječija nedelja i „Dan ružičastih majica“, govori o vršnjačkog nasilju,  organizuju radionice  kojima se podiže ekološka svest učenika, a posebno su ponosni na manifestacije  „Dani jabuke” i „Dani Desanke Maksimović”. U svemu svoj doprinos daju svojim učešćem učenici, a u organizaciju su uključeni ravnopravno nastavno osoblje i roditelji.

Poslušajte šta nam je sve o  Osnovoj školi  „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka rekla direktorica Sanja Tanacković.


Panika i strah se ne dešavaju samo nama-kako očuvati mentalno zdravlje Marina Novaković, psiholog

Priče o raznim oboljenjima kod svakog gradjana izazivaju nelagodnost. Prisutan strah je veći, kada je u pitanju bolest za koju ne znamo odakle može da dodje. Pandemija korona virusa napravila je pometnju širom sveta. Panika, neznanje, neizvesost, strah od svega i svakog, uznemirenost, nisu pojave koje se dešavaju samo nama.

Kako se odbraniti od mnoštva raznih informacija o širenju korona virusa i očuvati mentalno zdravlje razgovaramo sa načelnicom Centra za zaštitu mentalnog zdravlja u Domu zdravlja Zvornik Marinom Novaković, magistrom psihologije, specijalistom medicinske psihologije, porodičnim psihoterapeutom.