Situacija sa epidemijom korona virusa nametnula je brzo reagovanje. U Narodnoj biblioteci su se odmah organizovali i sa izradom vizira su počeli kada su dobili neophodan materijal, već 25 marta. Do sada su vizire koje su izradili podjelili radnicima u javnim domu zdravlja i bolnici u Zvorniku, bonici u Milićima i Centru za dijalizu u Zvorniku. Premašili su brojku od 50 vizira i nastavljaju dalje.

„Nismo se mogli nadati da ćemo izradjivati vizire, jer je 3D štampač bio prevashodno namjenjen za edukaciju naših mladih sugradjana – započinje priču direktorica Narodne biblioteke u Zvorniku Nega Stjepanović. -Trenutna situacija je promjenila naše planove i u želji da doprinesemo na najbolji mogući način trenutnoj situaciji, organizovali smo se i počeli da izradjujemo vizire”.

Narodna biblioteka u Zvoriku je jedna od retkih u BIH i RS koja poseduje 3D štampač. Kada su ga u svrhu edukacije mladih Zvorničana, u okviru projekta Digitalni građanin dobili od Centra za razvoj i inovativnost mladih iz Mostara, odnosno Zagreba, nikom nije na pameti bilo da će imati i današnju namenu. Oprema i naučeno su vrlo brzo stavljeni u funkciju gradjana.

U Narodnoj biblioteci ističu da su kroz projekat dobili samo jedan 3D štampač, materijal nabavljaju sami od jedne firme u Sarajevu, a sav posao obavljaju iz humanih razloga. Vrijeme koje je potrebno da se izradi jedan vizir je oko dva i po do tri sata, a uz to treba odmoriti i 3D štampač, pojašnjava direktorica Narodne biblioteke Nega Stjepanović: „ Dajemo svoj maksimum, radimo od 10 do 14 sati kako bi smo ih što više izradili. Ograničeni smo radom štampača i materijalom koji sami nabavljamo. Sada se javljaju i drugi i mole nas za vizir maske. Žao nam je što nismo u mogućosti da ih izradimo veći broj. Mi smo tu da izradimo vizire za svakog, a posebno mislimo na našihe zdrastvene radnike.”

Za svo medicinsko osoblje u Zvorniku, Ova donacija Narodne biblioteke je od velikog je značaja. Danas je veliki problem obezbediti zaštitnu opremu i onu osnovnu, rukavice, maske, zaštitina odela, a prava retkost su tek vizir maske. Zato i ne čude reči kojima su se javno zahvalili svim zaposlenim u Narodnoj biblioteci Zvornik.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović je naglasio da im viziri mnogo znače, pogotovo doktorima i medicinskim sestrama koji imaju direktan kontakt sa potencijalno zaraženim licima od korona virusa. „Vrednost je veća i donacija značajna i iz razloga što se zaštitna oprema koja je potrebna u ovim uslovima i koristi se za rad sa pacijentima, ne može se trenutno naći na tržištu Stoga još jednom upućujemo zahvalnost svim radnicima biblioteke koji vrijedno rade na izradi vizira– podsetio je Popović.“

Zamenica direktora Doma zdravlja Zvornik dr Bogdana Bodiroga je istakla da je sigurna da će zaposleni u Narodnoj biblioteci, u narednim danima izraditi još vizira za zdravstvene radnike.

Viziri su darivani Centru za dijalizu Zvornik i bolnici Kompanije „Boksit“ u Milićima. Na molbu direktora Milana Vidovića bolnici u Milićima, direktorica biblioteke Stjepanović je lično predala 10 vizir maski.

U Narodnoj biblioteci ističu da su spremni za izradu vizira i za radnike nekih drugih institucija.

„Vizire smo počeli da radimo za ljekare i medicinsko osoblje koje je najizloženije riziku i nama je bilo važno da damo svoj doprinos da se zaštite oni koji štite živote svih nas – poručila je direktorica Narodne biblioteke Zvornik Nega Stjepanović. “

Dragana Jašić – radio Osvit Zvornik

Projekat Priče sa granice se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).