Kalesija

UPOZNAJTE – OPĆINU KALESIJA

TUZLA, ZVORNIK, KALESIJA BLIZU…

U sjeveroistočnoj Bosni, na međuentitetskoj crti, sa „federalne strane“, nalazi se općina Kalesija. Ili: između Tuzle i Zvornika, usred gornjeg dijela Sprečkog polja, u Tuzlanskom kantonu, nalazi se općina Kalesija. Općina Kalesija se graniči sa opštinama: Osmaci, Šekovići i Lopare, te sa općinama: Sapna, Tuzla i Živinice. Naselja kalesijske općine, osim u ravnici Sprečkog polja, smještena su i na južnim obroncima planine Majevice, te na sjevernim rubnim dijelovima planine Javornik. Prosječna nadmorska visina je 270 metara. Prosječna godišnja temperatura je 10 stepeni Co. Kroz kalesijska naselja protiče rijeka Spreča, čija je ukupna dužina 151,7 km. Sa „istokom i zapadom“ Kalesiju povezuju magistralni put Tuzla – Zvornik i pruga Tuzla – Živinice – Zvornik. U blizini Kalesije, u Dubravama, nalazi se i aerodrom Tuzla.

Površina kalesijske općine 1991. godine iznosila je 272 km. Dejtonskim sporazumom, međutim, teritorija je „podijeljena“: općini Kalesija „ostalo je“ 201 km, dok je nekadašnja kalesijska mjesna zajednica, a od 1995. godine opština Osmaci, „dobila“ 71 km, odnosno 26,1 % teritorije.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Kalesiji je tada živjelo 41.809 stanovnika. Bošnjaka (Muslimana) bilo je 33.137, odnosno 79,25 % od ukupnog broja stanovništva. Srba je bilo 7.659 (18,31 %), Hrvata 35 (0,08 %), a 275 (0,65 %) osoba, izjasnilo se kao Jugosloveni. Ostalih (i nepoznatog opredjeljenja) bilo je 703 (1,68 %).  Prema popisu iz 2013. godine u Kalesiji živi 33.053 stanovnika. Mada je i taj broj relativan, jer je u međuvremenu Kalesiju napustilo veliki broj osoba, pogotovu mladih, koji su otišli u zemlje zapadne Evrope. Kalesija je uglavnom poljoprivredni kraj, ali ima i nekoliko industrijskih objekata. Osim farme „Spreča“, koju koristi sarajevski „Milkos“, značajne su i firme: „UNIS-TOK“ – metalna industrija, zatim „Lafat- komerc“, „Plastikal“, „ZUX 4“, „POLO“, „Piemonte“ i druge.

Od 1990. godine, dakle od prvih višestranačkih izbora, na vlasti u Kalesiji su načelnici iz Stranke demokratske akcije BiH (SDA BiH). Na Lokalnim izborima 2016. godine, za načelnika je izabran nezavisni kandidat, Sead Džafić.

Vijesti iz Kalesije

Arhiva

Zadnje objavljeno